Gerust op vakantie !

Onderstaande checklist helpt je bij het samenstellen van jouw reisapotheek.

De ideale reisapotheek

- Ontsmettingsmiddel, bij voorkeur in zalfvorm of individueel verpakt; vermijd gekleurde producten die een infectie zouden kunnen maskeren. Opgepast, ether is een ontvettingsmiddel, geen ontsmettingsmiddel! Ether kan je wel gebruiken om de huid te ontvetten, zodat je pleisters beter blijven plakken.

- Steriele compressen, pleisters, verband, pincet, schaar, thermometer.

- Condooms: die bieden efficiënte bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

- Pijn- en koortswerende middelen, medicatie tegen diaree.

- Zalf tegen hematomen (blauwe plekken, zoals dat in de volksmond heet), verzwikkingen en lichte brandwonden. Koel een brandwonde echter steeds eerst af door ze gedurende minstens 20 minuten onder stromend lauw water te houden. Zo vermijd je dat de wonde dieper inbrandt. Heb je een grote brandwonde? Ga dan zeker langs bij een dokter. Neem dergelijke verwondingen niet te licht op.

- Muggenwerend product en muskietennet, zalf tegen insectenbeten.

- Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, aftersunlotion.

- In voorkomend geval, producten specifiek voor baby's en kleine kinderen. Een rehydratatie-oplossing (te koop bij de apotheker) is een must.

Vul deze lijst aan met de geneesmiddelen die je regelmatig gebruikt en bouw wat reserve in. Als je snel wagenziek wordt, steek je best ook een middeltje hiertegen in je reisapotheek. En tot slot mag ook (in voorkomend geval) je anticonceptiepil niet ontbreken.

We kunnen niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je reisapotheek in je handbagage mee te nemen als je met het vliegtuig reist.

Controleer zeker ook of je in orde bent met al je vaccinaties. Ga na welke vaccinaties verplicht zijn en of het noodzakelijk is om malariapillen te nemen (malaria is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de beet van de malariamug). Voor heel wat landen in Azië, Afrika en Amerika is het aanbevolen deze pillen te nemen.

Zo, dan ben je nu klaar voor vertrek. Geniet van je vakantie!