Griep

Heel beknopt kunnen we stellen dat griep een variabel virus is. Er bestaan drie varianten. Het type A, bijvoorbeeld, heeft een trieste reputatie: sommige stammen lagen aan de basis van grote pandemieën uit de vorige eeuw. De andere types zijn minder agressief.

Griep is een besmettelijke ziekte, die zich makkelijker verspreidt wanneer veel mensen zich binnenshuis of in groepjes in dezelfde ruimte bevinden (crèches, scholen, kantoren, rusthuizen, openbaar vervoer en andere openbare plaatsen). Het is belangrijk om vaak je handen te wassen en je hand voor je mond te houden als je hoest of niest. Zo voorkom je de verspreiding van microdruppeltjes die virale partikels bevatten. Je bent zelfs besmettelijk voordat je zelf de eerste symptomen krijgt, en daarna ben je het voor de volle duur van de virale infectie.

De symptomen zijn bekend. De patiënt heeft steeds koorts, die kan oplopen tot 39 of 40 °C. Hij heeft hoofd- en spierpijn (rug, dijen, schouders), vertoont symptomen van een verkoudheid, soms een droge hoest, minder vaak spijsverteringsproblemen (diarree).

De behandeling van griep is vooral symptomatisch. Naast rust en een goede hydratatie (water, vruchtensap) kan je ook een beroep doen op bepaalde medicijnen. Paracetamol is nuttig tegen koorts en pijn. Ibuprofen kan eventueel ook worden gebruikt. Er bestaan ook antivirale medicijnen, maar die worden alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) laat elk jaar vaccins maken op basis van de virale stammen die een bedreiging kunnen vormen tijdens de volgende winter. Dit vaccin is belangrijk: wie besmet wordt, is toch resistent tegen de ziekte. Het wordt in de eerste plaats ontwikkeld voor risicogroepen, ofwel voor ouderen, mensen die lijden aan een chronische, vooral cardiopulmonale ziekte, diabetici of personen die medicatie nemen die het immuunsysteem onderdrukt. Deze personen lopen een groter risico op complicaties, vooral infecties (zoals bronchopneumonie) maar ook verschillende stofwisselingscomplicaties. De ideale periode om je tegen de griep te laten inenten ligt tussen half oktober en half november.

In tegenstelling tot wat velen denken, zal de inenting tegen griep de ziekte niet tot gevolg hebben. Het vaccin biedt echter geen bescherming tegen griepachtige toestanden die veroorzaakt worden door andere virussen.