Roken, wat doet dat met een mens?
De cijfers spreken voor zich: bijna één Belg op vier rookt. Nochtans weet iedereen dat tabak schadelijk is voor de gezondheid. Een niet-roker leeft gemiddeld 7 jaar langer!
Heel wat ziektes worden gelinkt aan roken: chronische bronchitis (die kan evolueren naar onomkeerbare ademhalingsinsufficiëntie), hartinfarct, arteritis van de onderste ledematen, cerebrovasculaire aandoeningen en allerlei kankers.
Daarenboven zorgt tabak voor een verminderde levenskwaliteit met heel wat bijkomende schadelijke gevolgen: erectieproblemen, verslechtering van gastritis, diabetes, tandinfecties die inkrimping van het tandvlees en verlies van de tanden veroorzaken, of cataract, dat kan leiden tot blindheid.
Het is evident dat roken tijdens de zwangerschap risico’s inhoudt voor zowel de moeder als het ongeboren kind (problemen bij de ontwikkeling van de baby, te laag geboortegewicht, ...)
Definitief stoppen met roken is de enige efficiënte manier om al deze risico’s te verminderen!
Wie kan helpen om te stoppen met roken?
Dit kunnen artsen, verpleegkundigen of psychologen zijn. Ze hebben een specifieke opleiding gevolgd (gegeven door bijvoorbeeld de VRGT, Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg) waardoor ze rokers kunnen helpen om de tabak vaarwel te zeggen, door hen een gepersonaliseerde opvolging en passend advies te geven. De tabakologen werken in de Rookstopcentra’s, bij Tabakstop of op privébasis. Er bestaan Rookstopcentra’s in de meeste regio’s, vooral in ziekenhuizen. Je kunt hun gegevens makkelijk terugvinden op de site van VRGT. Naast de tabakologen kunnen ook huisartsen hun patiënten begeleiden bij tabaksontwenning.
Wat kan helpen om te stoppen met roken?
Stoppen met roken is een hele opgave die soms zelfs onmogelijk lijkt. Maar er bestaan verschillende methodes om de roker te helpen bij tabaksontwenning: acupunctuur, sofrologie, relaxatietherapie, hypnose of gedragstherapie … je kan kiezen wat het beste bij je past. Wees in elk geval voorzichtig: tabaksontwenning is een winstgevende markt.
Vraag zeker raad aan je huisarts of je apotheker vooraleer je een product koopt waarvoor reclame wordt gemaakt, of vooraleer je kiest voor een bepaalde ontwenningsmethode.
De elektronische sigaret: een oplossing of een gevaar?
De specialisten verschillen van mening. Ideaal is om te stoppen met roken zonder eerst een elektronische sigaret te gebruiken. Deze bevat nicotine en andere moleculen waarvan het effect op de gezondheid op lange termijn nog niet duidelijk bewezen is. Andere nicotinevervangers - kauwgom, pleisters, ... - kunnen een beter alternatief vormen voor zware rokers tijdens de eerste weken waarin ze gestopt zijn met roken.
Verhoogde eetlust?
Tijdens de eerste maand waarin je gestopt bent met roken, kan je een verhoogde eetlust hebben. Dit gaat voorbij, maar om je gewicht onder controle te houden tijdens deze kritieke periode, hierbij enkele tips:
- Vermijd te vet of gesuikerd voedsel. Zo behoud je een gevarieerde voeding die een eventuele gewichtstoename beperkt.
- Drink regelmatig, vooral water. Vermijd alcohol en koffie, die je zin in een sigaret kunnen aanwakkeren.
- Begin je dag steeds met een echt ontbijt.
- Heb je een kleine honger, eet fruit! Fruit bevat belangrijke vitamines en antioxidanten om de nadelige gevolgen te bekampen die de tabak op je lichaam heeft gehad.
- Doe ten slotte een fysieke activiteit. Het maakt niet uit wat: wandelen, tuinieren, klussen, zwemmen, ... , als je maar beweegt.