Tien 'gezonde' tips
1. Laat de auto in de garage staan als je korte trajecten aflegt. Voor de stadsmussen onder ons: stap een of twee haltes vóór je bestemming van de tram of bus. Neem de trap in plaats van de lift. Fiets eens naar het station ... Kortom: beweeg! Onze spieren hebben het nodig. Fysieke activiteit houdt ons hart gezond en is gunstig voor het behoud van onze botmassa. Artsen raden aan om minstens een halfuur per dag te bewegen. Je uitsloven in de fitness is niet nodig. Gewoon wandelen is al genoeg. Door te wandelen gebruik je een heleboel spieren. Je hebt er geen specifieke uitrusting voor nodig en hoeft er niet speciaal tijd voor uit te trekken. Geen excuses dus !
2. Drink voldoende water. Ons organisme bestaat voor het grootste deel uit water en onze cellen hebben water nodig om correct te functioneren. Dehydratatie kan ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot een hartstilstand. Denk er dus aan om minstens 1,5 liter per dag te drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Dit geldt des te meer in de zomer, als het warm is. Door te zweten, verliezen we vocht, waardoor we sneller uitdrogen. Jonge kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar.
3. Drink daarentegen niet te veel frisdrank! Deze suikerrijke drankjes hebben een groot aandeel in de explosie van de obesitasepidemie en de opkomst van diabetes type 2 de laatste jaren. Deze aanbeveling geldt ook voor de 'light'-versies. Ook die zouden naar het schijnt gewichtstoename veroorzaken. Bepaalde onderzoekers vermoeden dat we met lightproducten onze hersenen doen geloven dat we calorieën opnemen, hoewel dat niet zo is. Maar daardoor zouden we wel zin krijgen in suiker.
4. Eet evenwichtig. Ons organisme heeft nood aan vetten, eiwitten en koolhydraten (suikers). Niet alle voedingsstoffen hebben dezelfde voedingswaarde. Onverzadigde vetten, die we vinden in vette vis zoals tonijn of zalm, noten en olijfolie, zijn te verkiezen boven verzadigde vetten. Onbewerkte voedingsmiddelen (groenten, fruit, eieren enz.) zijn beter dan bewerkte voedingsmiddelen (met name industriële bereidingen), omdat ze geen toegevoegde suikers of zouten bevatten.
5. Eet veel groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die ons organisme nodig heeft om naar behoren te werken. Ze spelen een belangrijke rol in de preventie van hart- en vaatziekten en kankers. Antioxidanten dragen bij aan de neutralisatie van de vrije radicalen, waardoor de verschijnselen van celveroudering vertragen. Artsen raden aan om 5 stuks per dag te eten.
6. Neem de tijd voor voldoende nachtrust. Doe niet nog 101 dingen voor je gaat slapen. Anders ben je misschien nog te gestrest om in slaap te vallen. Kom even tot rust voor je naar bed gaat: lees bijvoorbeeld een boek. Te veel eten 's avonds heeft ook een negatieve invloed op onze nachtrust. Slaapgebrek doet het risico op cerebrovasculaire accidenten, depressie, diabetes en obesitas toenemen. Het maakt ons vatbaarder voor infecties en zorgt ervoor dat we meer tijd nodig hebben om te genezen. Ook de slaapkwaliteit speelt een belangrijke rol. Wanneer je te weinig slaapt of slecht slaapt, voel je je slaperig overdag waardoor je je moeilijker kunt concentreren en het risico op ongevallen toeneemt.
7. Hou regelmaat aan. Eet volgens een regelmatig patroon en eet minstens drie maaltijden per dag. Neem een stevig ontbijt dat bestaat uit zuivelproducten, eieren, fruit en vruchtensap. Haver heeft de voorkeur op granen, die snelle suikers bevatten. Studies hebben aangetoond dat mensen die niet ontbijten de neiging hebben om meer te eten tijdens de rest van de dag. Het is ook belangrijk om je maaltijden te spreiden over de volledige dag. Eet 's avonds niet te laat en kies voor een lichte maaltijd.
8. Vermijd risicogedrag. Roken, het gebruik van psychoactieve stoffen en alcoholmisbruik kunnen ernstige gevolgen hebben. Niet alleen voor onze gezondheid (kanker, levercirrose, vergiftiging ...), maar ook voor die van de mensen om ons heen (risico op ongevallen, passief meeroken). Het is niet makkelijk om van een verslaving af te geraken. Aarzel in dat geval niet om de hulp in te roepen van een specialist.
9. Let op je lichaamshygiëne. Was regelmatig je handen, en zeker na elk toiletbezoek. Virussen en bacteriën verspreiden zich erg gemakkelijk en ziektes worden vaak via de handen overgedragen. Ook tandhygiëne is erg belangrijk. Je krijgt er niet alleen een frisse adem van, maar het zorgt er ook voor dat gaatjes en tandvleesontsteking geen kans krijgen. Poets dus minstens twee keer per dag je tanden en indien mogelijk na elke maaltijd. Vergeet ook niet te flossen.
10. Vermijd zoveel mogelijk stress. Stress kan mentale en fysieke problemen veroorzaken. In stresssituaties scheiden we hormonen af die inwerken op onze hersenen, waardoor we in staat zijn te reageren. Op korte termijn is dat positief. Maar op lange termijn kan dit ertoe leiden dat onze hormoonbalans ontregeld geraakt. We maken dan te veel cholesterol en insuline aan en ons buikvet neemt toe. Daardoor lopen we meer kans op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en obesitas. Sporten en op tijd een pauze nemen verlagen het stressniveau en zorgen ervoor dat onze spanning wegebt.
Uiteraard kennen we deze aanbevelingen allemaal. Alleen is het niet altijd makkelijk om ze in praktijk om te zetten. Er is altijd wel een reden te vinden waarom we het niet doen. En als we de vakantieperiode nu eens gebruikten om er werk van te maken? Wedden dat je je beter gaat voelen en er daardoor makkelijker mee doorgaat na het werk? Waar wacht je nog op? Proberen kost niks !