Winterkost

De dagen worden langzaam maar zeker korter. Er is minder licht, wat een negatieve invloed kan hebben op ons humeur en vermoeidheid kan veroorzaken. Ook de temperaturen dalen geleidelijk en de lucht wordt vochtiger. Bovendien passen we in onze cultuur ook onze eetgewoontes aan de seizoenen aan. In de zomer gaat onze keuze uit naar fruitsla, groenten en gegrild vlees. Stoofpotjes, verschillende gerechten met allerhande sauzen beschouwen we als winterkost. Het komt erop neer dat we meer honger hebben wanneer het kouder wordt. Dit alles betekent dat we meer gaan eten, en dan vooral voedsel dat meer vet en suiker bevat.

Voor de meeste mensen is dit helemaal niet nodig. We kleden ons warmer aan, verwarmen onze gebouwen, openbaar vervoer enz. Het is dus gezonder om overdaad te vermijden en je gewicht op peil te houden. 

Het is van het hoogste belang om steeds gezond en evenwichtig te eten. Vooral in de winterperiode versterkt dit onze natuurlijke weerstand, om te vechten tegen de kou, de vochtigheid, het gebrek aan licht ... en op die manier blijven we energiek en goedgezind.

Zetmeelhoudende producten (brood, aardappelen, rijst, pasta enz.) vormen de basis van onze voeding, vooral tijdens de herfst en de winter.

Proteïnerijke voeding en vitamines kunnen ook hun steentje bijdragen. We hebben het vooral over vlees, vis, schaaldieren, eieren en peulvruchten.

Proteïnen zijn nuttig om onze spiermassa te onderhouden en te bewaren. Ze zorgen ook voor de aanmaak van antilichamen, onze natuurlijke weerstand tegen infecties. Een dagelijkse hoeveelheid vlees van maximaal 200 gram volstaat. Denk eraan om dit dieet aan te vullen met een portie kaas per dag. 

Twee of drie maal per week kan je een portie vette vis eten, meer bepaald haring of sardines, eventueel wat zalm van goede kwaliteit. Dit is een aangewezen bron van omega 3. Dit voedsel kan best worden aangevuld door koolzaadolie, notenolie of lijnzaadolie.

Vitamines helpen bij het omzetten van voedsel. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de energieproductie op celniveau. Ze verhogen onze weerstand tegen infecties van de luchtwegen, vertragen de veroudering van de huid, het zijn antioxidanten, ze geven ons energie en wapenen ons tegen stress.

Geef de voorkeur aan seizoensfruit en -groenten van bij ons. We beschikken over veel verschillende soorten wortelen, kool, pastinaak, pompoen, andijvie, rapen, maar ook peren, appelen, noten enz. Maar niet getreurd: dat betekent natuurlijk niet dat we geen advocaat, kiwi's, sinaasappelen, citroenen .... mogen eten.

Citrusvruchten, gedroogd fruit en kruiden dragen bij tot een evenwichtige voeding. Ze geven smaak en kleur aan onze gerechten en zorgen ervoor dat we minder zout hoeven te gebruiken. Wat kruiden betreft: die hebben we maar voor het kiezen. We kennen en gebruiken al heel lang tijm, laurier, peper, kruidnagel. Andere, zoals rozemarijn, gember, kurkoma, kaneel, anijs, komijn, koriander kunnen ons verbazen.

We raden wel aan om industriële vetten te vermijden, zoals in koeken, biscuits enz. Snoep niet te veel tussendoor of neem een stuk fruit of een handvol gedroogd fruit.

Warme dranken, zoals koffie, thee, verschillende kruidenaftreksels zijn prima geschikt om het warm te krijgen, maar ook door hun stimulerende en/of antioxidante eigenschappen. We raden je aan om alcoholische dranken te vermijden, want deze onttrekken warmte aan je lichaam.

Als je kiest voor een evenwichtige voeding, dan hebben vitaminesupplementen over het algemeen geen zin. Ze kunnen wel aangeraden worden aan personen die ziek zijn, ondervoed, pas geopereerd enz.